Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Cine beneficiaza de indemnizatia de concediu medical?
Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca:
- desfasoara activitati pe baza de CIM sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
- desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, cu ale persoanelor prevazute mai sus;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj;
- asociati, comanditari sau actionari;
- membri ai asociatiei familiale;
- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
- persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a/al II/PFA sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea II/PFA, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.
Tipuri de concedii medicale:
- concedii medicale si insemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- concedii medicale si insemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Determinarea bazei de calcul a indemnizatiei pentru concediul medical:
Baza de calcul a indemnizatiilor privind concediul medical se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculează contributia pentru concedii si indemnizatii.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Exceptie: Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale, este de 100% din baza de calcul.
Cine suporta indemnizatia privind concediul medical?
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suport astfel:
- de catre angajator, din prima zi si pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
- din bugetul FNUASS incepand cu: ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la finalizarea concediului medical sau pana la pensionarea acestuia; prima zi de incapacitate temporata de munca pentru persoanele asigurate potrivit art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
Atentie ! Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-